Effektiv träning i hemmet

This entry was posted by Saturday, 23 February, 2013
Read the rest of this entry »

TRX, som ingen riktigt verkar veta vad det står för, ungefär som Google, är en ganska ny och ännu rätt okänd träningsmetod. Åtminstone är den det i Sverige, men utomlands har den rönt mer uppmärksamhet. TRX består av två band som fästs i taket, och påminner alltså lite om Romerska ringar. Men bara lite. Romerska ringar erbjuder definitivt god träning, men främst då för armar och överkropp. Med TRX tränar du däremot hela kroppen, och inte bara styrka och uthållighet, utan även balans och koordination. Liksom i Romerska ringar är det den egna kroppstyngden som agerar motstånd, och hjälper till att bygga upp musklerna.

TRX och liknande redskap är vanliga på många gym runtom i Sverige. Men det finns ”hemmakit” av olika sorter för att använda hemma. Man fäster dem då enkelt i taket, i till exempel vardagsrummet, eller ett annat rum där man enkelt kan ordna en stor öppen yta. När man inte tränar så märker man inte ens att TRX-hängaren finns där. Ungefär som på 1970- och 80-talet, när alla och envar hade en bullworker, som man efter användande lätt gömde undan under sängen eller i garderoben. Fast TRX är långt mer avancerat än en bullwork, för att inte tala om mycket roligare roligare.

Fastän TRX använder den egna kroppen som motstånd, så är de övningar man kan göra långt mer varierade. Att exempelvis göra armhävningar, med fötterna i TRX-banden, är en utmaning, som kräver styrka. Dessutom kan man göra ”omvända” armhävningar, när man tillbakalutad håller sig fast i TRX-en, och drar sig framåt. Det finns en mängd olika övningar beskrivna på internet, som tränar olika saker. Variationen är enorm, och i princip är en TRX det enda träningsredskap man behöver. Att det dessutom är roligt att använda är givetvis ett stort plus. Prova på ett gym, och det kommer inte att dröja länge förrän du beställer hem din egen TRX.


Leave a Reply